The effects of auricular acupuncture on weight reduction and feeding-related cytokines: a pilot study

Hisayuki ItoOsamu YamadaYuji KiraTakeshi TanakaRumiko Matsuoka

BMJ Open Gastroenterol. 2015; 2(1): e000013.

Σκοπός της μελέτης

Ο Ωτοβελονισμός είναι μια θεραπεία που χρησιμοποιείται συχνά για τον έλεγχο της όρεξης.

Προηγούμενες μελέτες υποδεικνύουν ότι το αποτέλεσμα μείωσης βάρους του Ωτοβελονισμού συμβαίνει μέσω διέγερσης του πνευμονογαστρικού νεύρου.

Ωστόσο, αυτά τα διαφορετικά πειραματικά μοντέλα δεν έχουν δώσει οριστικές απαντήσεις σχετικά με τον υποκείμενο μηχανισμό δράσης.

Η παρούσα μελέτη εξέτασε τις αλλαγές στη διατροφική συμπεριφορά, στο σωματικό βάρος και στα επίπεδα αρκετών ορμονών που σχετίζονται με την όρεξη, ως απόκριση στον Ωτοβελονισμό και προσπάθησε να προσδιορίσει τον μηχανισμό με τον οποίο αυτή η παραδοσιακή ιατρική θεραπεία προκαλεί τα αποτελέσματά της.

Μέθοδος

Δέκα υγιείς ενήλικες εθελοντές (εννέα γυναίκες και ένας άνδρας) προσλήφθηκαν από το Κέντρο Παραδοσιακής Ιατρικής KOSAI. Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν τυχαία σε μία από τις δύο ομάδες (n=5 ανά ομάδα): μια ομάδα Ωτοβελονισμού και μια ομάδα εικονικού φαρμάκου (placebo).

Στους συμμετέχοντες στην ομάδα Ωτοβελονισμού πραγματοποιήθηκε Ωτοβελονισμός με ημιμόνιμες νανοβελόνες σε εβδομαδιαία βάση για 1 μήνα.

Οι αλλαγές στη διατροφή, το σωματικό βάρος, την αρτηριακή πίεση και τη βιοχημεία του αίματος αξιολογήθηκαν πριν από τη θεραπεία και 1  εβδομάδα μετά την έναρξη της θεραπείας.

Αποτελέσματα

Η διαφορά στο βάρος πριν από τη θεραπεία και μετά από 1  εβδομάδα θεραπείας ήταν στατιστικά σημαντική για όλους τους συμμετέχοντες στην ομάδα του Ωτοβελονισμού (p=0,02).

Υπήρχε επίσης μια στατιστικά σημαντική διαφορά στα επίπεδα ενεργού γκρελίνης σε κάθε μεμονωμένο συμμετέχοντα σε ομάδες Ωτοβελονισμού (p=0,04).

Τα επίπεδα ινσουλίνης, αδρενοκορτικοτρόπου ορμόνης (ACTH), λεπτίνης και αδιπονεκτίνης δεν άλλαξαν σημαντικά σε καμία από τις δύο ομάδες.

Αυτή είναι μια πιλοτική μελέτη και ο αριθμός του δείγματος είναι μικρός. Ωστόσο, είναι σαφές ότι ο Ωτοβελονισμός μπορεί να μειώσει την όρεξη καταστέλλοντας την παραγωγή γκρελίνης.