Η Ημικρανία αποτελεί τη δεύτερη συχνότερη μορφή κεφαλαλγίας μετά την κεφαλαλγία τάσης και εμφανίζεται συχνότερα στις γυναίκες, σε ποσοστό τριπλάσιο από τους άνδρες.

Εκδηλώνεται με πόνο που εντοπίζεται ως επί το πλείστον στο ήμισυ της κεφαλής και είναι στην πραγματικότητα ένα νευρολογικό σύνδρομο κατά το οποίο ένας εγκέφαλος με γενετική προδιάθεση αντιδρά σε βιολογικές διεργασίες που συμβαίνουν όταν μεταβάλλεται το εσωτερικό ή εξωτερικό περιβάλλον. Οι μεταβολές αυτές αποτελούν τους εκλυτικούς παράγοντες και μπορεί να είναι: ορισμένες τροφές, άγχος, πείνα, κούραση, έμμηνος ρύση, αισθητηριακά ερεθίσματα, αλλαγή του καιρού, φάρμακα κα.

Αν και τα ακριβή αίτια της ημικρανίας δεν είναι απολύτως σαφή, έχει παρατηρηθεί ότι η κληρονομικότητα παίζει σημαντικό ρόλο. Η πιθανότητα εμφάνισης ημικρανίας είναι διπλάσια όταν υπάρχει θετικό οικογενειακό ιστορικό. Για ορισμένες μορφές ημικρανίας έχουν ταυτοποιηθεί και τα υπεύθυνα γονίδια.

Τα στάδια της ημικρανίας είναι τα εξής:

  1. Προειδοποιητικό στάδιο: 1-2 ημέρες πριν την ημικρανία, μπορεί να υπάρχουν πρόδρομα συμπτώματα, όπως αλλαγές στη διάθεση, αύξηση της όρεξης, δυσκαμψία στον αυχένα και δυσκοιλιότητα.
  2. Αύρα: Παρουσία εστιακών νευρολογικών συμπτωμάτων που παρατηρείται στο 10%-30% των ασθενών. Συνήθως προηγείται του πονοκεφάλου, αλλά μπορεί και να συνυπάρχει με αυτόν. Εκδηλώνεται με διαταραχές στην όραση, στην αίσθηση (μουδιάσματα) ή στο λόγο.
  3. Ημικρανία: έντονη κεφαλαλγία, η οποία διαρκεί 4-72 ώρες. Εντοπίζεται στο ήμισυ της κεφαλής χωρίς αυτό να αποκλείει ύπαρξη πόνου και από τις δυο πλευρές. Συχνά συνοδεύεται από ναυτία, τάση για εμετό, ηχοφοβία, φωτοφοβία. Ο πόνος και τα συνοδά συμπτώματα επιδεινώνονται από τη σωματική δραστηριότητα.
  4. Στάδιο αποδρομής: Μετά την ύφεση της ημικρανίας αλλά μπορεί να διατηρείται ακόμα ηχοφοβία, φωτοφοβία, ζαλάδα, αδυναμία ή συναισθηματικές διαταραχές. Το στάδιο αυτό μπορεί να διαρκέσει έως και 24 ώρες.

Ωτοβελονισμός και Ημικρανία

Ο Ωτοβελονισμός αποτελεί μία εναλλακτική θεραπευτική επιλογή για την ημικρανία.

Ο Ωτοβελονισμός κινητοποιεί ενδογενείς μηχανισμούς αναλγησίας προκαλώντας έκλυση ενδορφινών και εγκεφαλινών (ενδογενή οποιοειδή). Έχει αποδειχθεί ότι είναι εξαιρετικά αποτελεσματικός για την αντιμετώπιση του πόνου οποιασδήποτε αιτιολογίας.

Συστήνεται οι θεραπείες να γίνονται στα μεσοδιαστήματα ανάμεσα στις κρίσεις ημικρανίας, δρώντας με αυτόν τον τρόπο προληπτικά.

Τα αποτελέσματα του Ωτοβελονισμού σαν αυτόνομη θεραπεία ή σε συνδυασμό με  φαρμακευτική αγωγή είναι:

  1. Μείωση των επεισοδίων της ημικρανίας και αύξηση των μεσοδιαστημάτων ηρεμίας.
  2. Μείωση της έντασης και της διάρκειας των συμπτωμάτων.
  3. Μείωση των συμπτωμάτων που συνοδεύουν τον πονοκέφαλο.
  4. Ο ασθενής επανέρχεται πιο γρήγορα μετά από μια κρίση.
  5. Ενίσχυση της αποτελεσματικότητας της φαρμακευτικής αγωγής, σε περίπτωση που χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με τον Ωτοβελονισμό και ελαχιστοποίηση των παρενεργειών των φαρμάκων.

Στόχος του Ωτοβελονισμού είναι η βελτίωση της ποιότητας ζωής του ασθενούς και η μείωση των φαρμάκων.