Αλλεργία ορίζεται η κατάσταση κατά την οποία ο οργανισμός αντιδρά σε ουσίες που υπάρχουν στο περιβάλλον και λέγονται αλλεργιογόνα. Αλλεργιογόνα μπορούν να είναι ορισμένες τροφές όπως τα αυγά, τα ψάρια, τα θαλασσινά ή οι φράουλες και φάρμακα όπως η πενικιλλίνη, οι οροί, καλλυντικά, η γύρη διαφόρων φυτών, φτερά και τρίχες διαφόρων ζώων, η σκόνη κ.α. Τα βασεόφιλα και τα μαστοκύτταρα (κύτταρα του αίματος) και η ανοσοσφαιρίνη Ε (τύπος αντισώματος) σχετίζονται με την εκδήλωση αλλεργίας.

Η αλλεργία εκδηλώνεται συνήθως με επιπεφυκίτιδα, μπούκωμα και ρινική καταρροή, βήχα, φτάρνισμα, η δύσπνοια και δερματικό εξάνθημα που συνοδεύεται από κνησμό. Τα συμπτώματα των αλλεργιών σε κάποιους ανθρώπους εμφανίζονται καθόλη  τη διάρκεια του έτους διότι τα υπεύθυνα αλλεργιογόνα  βρίσκονται συνέχεια στο περιβάλλον τους, ενώ άλλοι άνθρωποι πάσχουν από τις ονομαζόμενες εποχικές αλλεργίες. Αυτοί συνήθως απαλλάσσονται από τα συμπτώματα της αλλεργίας κατά τους ψυχρούς μήνες του έτους.

Ο Ωτοβελονισμός μπορεί να ανακουφίσει τα συμπτώματα της αλλεργικής ρινίτιδας, ακόμη και από την πρώτη συνεδρία και να αυξήσει το διάστημα μεταξύ των παροξυσμών.

Ενισχύει συνολικά το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού, με αποτέλεσμα να τον βοηθά να αντιδρά καλύτερα απέναντι στα αλλεργιογόνα ερεθίσματα.

Η προληπτική εφαρμογή Ωτοβελονισμού πριν από την έναρξη των συμπτωμάτων της εποχικής αλλεργικής ρινίτιδας είναι μια καλή θεραπευτική τακτική και κάνει ευκολότερη την αντιμετώπισή της όταν εμφανιστεί.

Ο Ωτοβελονισμός βελτιώνει την ποιότητα ζωής των αλλεργικών ατόμων και μειώνει την ανάγκη για φαρμακευτική αγωγή (αντισταμινικά).

Μπορεί να εφαρμοστεί και στα παιδιά γιατί είναι μια μέθοδος ανώδυνη και χωρίς παρενέργειες.

Σε πολύ ευαίσθητους ασθενείς, μικρούς ή μεγάλους, μπορεί να γίνει θεραπεία με LASER.