Χάρτης του Ανεστραμμένου Εμβρύου – “Ωτικό Ανθρωπάριο”

 

Ο Ωτοβελονισμός χρησιμοποιήθηκε από τους αρχαίους χρόνους στην Κίνα, π.χ. στο κλασικό σύγγραμμα του Χόαν Τι Νέι Κίνγκ αναφέρεται ότι το αυτί είναι το σημείο στο οποίο συγκεντρώνονται όλοι οι μεσημβρινοί.

Στην Αραβική Ιατρική καυτηριάζονται ορισμένα σημεία του αυτιού για την θεραπεία πόνων, όπως π.χ. της ισχιαλγίας.

Ο Ιπποκράτης γνώριζε ότι στο αυτί βρίσκονται σημαντικά σημεία για τη θεραπεία διαφόρων ασθενειών.

Οι πειρατές τρυπούσαν ένα σημείο στο λοβό του αυτιού, για να αυξήσουν την οπτική οξύτητα και να εντοπίζουν γρηγορότερα τα εχθρικά πλοία.

Ο Ωτοβελονισμός όμως με τη σημερινή του μορφή αναπτύχθηκε στη Γαλλία.

Paul Nogier (1904 – 1996)
Ο Πατέρας του Ωτοβελονισμού

Tο 1951 στην πόλη Λυών της Γαλλίας, ο γιατρός Paul Nogier παρατήρησε ένα περίεργο φαινόμενο: ορισμένοι ασθενείς του εμφανίζονταν στο ιατρείο του με μια ουλή, σε ένα συγκεκριμένο σημείο του αυτιού τους. Όταν τους ρωτούσε πώς απέκτησαν αυτή την ουλή, απαντούσαν ότι τους καυτηρίασε το αυτί μια πρακτική θεραπεύτρια από τη Mασσαλία, η madame Barrant, για να τους θεραπεύσει την οσφυαλγία.
O Paul Nogier ξεκίνησε έρευνες για να διαπιστώσει εάν πράγματι το σημείο αυτό αντιστοιχούσε αντανακλαστικά στην οσφυϊκή χώρα. 15 χρόνια αργότερα, ολοκλήρωσε τη χαρτογράφηση του ανθρώπινου σώματος στο αυτί, ανακαλύπτοντας ότι στο αυτί αντιπροσωπεύεται αντανακλαστικά όλος ο ανθρώπινος οργανισμός με τη μορφή ανεστραμμένου εμβρύου.